Chceš mi poslat pohled? Adresa je dole v článku.

Peču a ničím

15. března 2016 v 16:09 | Tez |  Den za dnem

Péct jsem chtěla už minulý týden, dělala jsem si zálusk na perník, ale nakonec to nějak nevyšlo. O týden později (včera) jsem se rozhodla, že dneska něco upeču.



Pořád jsem chtěla perník, předpokládala jsem ale po zkušenosti z Mannheimu, že neseženu prášek do perníku. Tak jsem jako alternativu měla nachystané kokosové řezy.


Po jedenácté jsem se teda vydala na nákup do Kaisers. Jak jsem očekávala, prášek do perníku jsem tam nenašla. Co jsem ale neočekávala, bylo, že jsem tam nenašla ani ten kokos. Takže následovala další změna plánu - musela jsem se nejdřív podívat do svojí kuchařky.


Alternativu jsem našla rychle - bábovku. Dokonce jsem si správně pamatovala, že v bytě máme i formu. Tak tu jsem nejdřív drhla drátěnkou, abych se zbavila co nejvíce špíny. No a pak jsem se dala do díla.


Žloutky jsem oddělila od bílků, v misce jsem odhadovala 200 - 250g cukru a mouky. Ještě štěstí, že jsme měli normální cukr, jinak bych tam musela házet kostky, kterých máme víc, než dost.

Přidala jsem samozřejmě prášek do pečení a hodila tam i vanilkový cukr.


No a teď nastala ta těžká práce. Čekala jsem, že ušlehat sníh bude pohoda, ale ani jeden ze dvou tyčových mixérů, které tu zbyly po kdovíkom, se moc nechytal. Ten menší po pár minutách protestoval a začalo se z něj kouřit, tak jsem ho radši odložila (taky dost smrděl). Ten velký se držel celkem statečně. Jakž takž jsem našlehala sníh, mixér se trochu vzpouzel a hodně hřál, ale šlo to.

A pak jsem teda asi udělala zásadní chybu, když jsem se pokoušela tyčovým mixérem umíchat těsto (na mou obranu, v tu chvíli jsem si neuvědomila, že ve skříňce je normální mixér se dvěma špachtlema). Šlo to blbě, mezitím se mi sníh zase rozpadnul, tak jsem ho šlehala znovu slabším mixérem, pak jsem přidala další vajíčko, abych těstu trochu přidala na tekutosti (takže jsem jich do té bábovky nacpala 5). No, konzistence se začínala zlepšovat a už to začínalo vypadat líp. Taky se ale zvyšovala teplota tyčového mixéru. Předpokládala jsem ale, že by to mohl zvládnout. No. Pak se najednou objevila jiskra, takové malé bouchnutí a mixér přestal. Tak jsem vyhodnotila, že jsem ho teda asi zabila a šla jsem si chystat ten druhý. Chvíli po té vlezl do kuchyně a zjišťoval, jestli jde elektřina. No, nešla, protože mixér vyhodil pojistky. Takže můj spolubydlící se hrdinně vydal pojistky hledat.

Já mezitím umyla všechny věci, uklidila přísady a řekla jsem si, že asi čekat nemá smysl. Takže jsem to zkusila vidličkou. Šlo to celkem dobře. Sice tam teda zůstalo plno hrudek, ale co, to se snese. Nalila jsem teda první část do opravdu skvěle vymaštěné a moukou vysypané (kokos nebyl, že) formy. Konečně jsem mohla použít kakao, které jsem koupila už minulý týden, abych mohla dělat ten perník. A nalila jsem do formy i zbytek. Bála jsem se, že toho mám málo, ale říkala jsem si, že to přece musí vylézt. Chvíli jsem bojovala se zapínáním plynové trouby, ale zvládla jsem to.

Pekla jsem dlouho, na závěr i s alobalem (díky za tip, Karin).

Byl to trochu boj s troubou, ale nakonec to šlo. Bála jsem se toho překlápění, ale dopadlo to dobře.

Na závěr teda fotka:

Nejsem zcela spokojená, to dno jsem vymazala nějak moc, takže se mi na bábovku to máslo nehezky nachytalo. Ale na té fotce je celkem hezky vidět, že spodek je o něco tmavší (tam je to kakao).

Příště to jistě bude lepší :)

ÚPRAVA: Poté, co jsem si uvařila tortellini, jsem chtěla jít večeřet. No a ještě před jídlem jsem chtěla uklidit plastovou krabičku. Uklízím krabičku a ejhle. Našla jsem rendlík! Takže bude vodní lázeň a čokoládová poleva.
Čokolády na vaření byly ve skříni ještě dvě kostičky a pokud nemá spolubydlící zuby ze železa, tak určitě není jeho. Navíc byla do 20. března, takže by se stejně musela spotřebovat.


Mějte se hezky

T.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama